Google Ads’te En Çok Yapılan Hatalar
Google Ads, Google’ın çevrim içi reklamlar yapabilmeniz için sağladığı bir reklam aracısıdır. Teknolojinin etkisini her yerde gördüğümüz bu zamanlarda reklamcılık anlayışımız da etkileşimin en çok yaşandığı dijital dünyaya dönmüştür. Bu sayede klasik reklam yöntemleri eskiden duyulan önemini kaybetmiş, işletmeler reklam lokasyonlarını hedef kitlesinin yoğunlukta bulabildiği dijitale taşımışlardır.
Dijitalde de en çok kullanılan reklam aracısı Google Ads’tir. Ancak her sektörün kendi içinde barındırdığı zorluklar gibi dijital reklamcılıkta da birtakım problemler ortaya çıkabilmektedir.
Google Ads’te Sık Karşılaşılan Sorunlar
Eğer bu sorunlardan herhangi birini ya da birkaçını yaşamışsanız Google Ads’i kullanırken bir şeyleri yanlış yapmışsınız demektir. Size bu problemlerin sebeplerinin neler olduğuna dair bir yazı hazırladık
Google Ads Nasıl Çalışır?
Bu problemlerin kaynaklarına inmeden önce Google Ads’in nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Google Ads “anahtar kelimeler”i kullanarak çalışan bir reklam aracısıdır. Yani reklam verirken sizin için en önemli olan şey anahtar kelimedir. Anahtar kelimenin ne anlama geldiğini bilmiyor olabilirsiniz. Sizin için kısaca açıklayalım, anahtar kelime dediğimiz şey bir konunun özünü anlatan, o konunun etrafında şekillendiği sihirli sözcüktür. Sizin hizmetleriniz oldukça geniş olabilir, ama bunu bir iki kelimeyle anlatan bir “asıl mesele” kesinlikle vardır. İşte siz bu asıl meselenin ne olduğunu bilip, eşlemelerinizi ona göre yapmanız reklamınız için kilit noktadır. Bunu öğrendiğimize göre artık hataların köküne inebiliriz.
Yanlış Anahtar Kelime Seçmek
Google Ads’in çalışma stilinin kökünde zaten anahtar kelime yatıyor değil mi? Siz anahtar kelimenizi yanlış seçerken reklamınızın doğru olarak işlemesini bekleyemezsiniz. Bu noktada neyin reklamını yaptığınızı iyi bilmelisiniz. Yani hizmetinizi/ürününüzü iyi tanımalısınız. İyi bir reklamın temelinde bu vardır. Daha sonra reklamınızda kullanacağınız anahtar kelimeyi seçerken bir hedef kitle ve rakip analizi gerçekleştirmelisiniz. Örneğin “spor giyim” pazarlayan bir işletmeyseniz “elbise” anahtar kelimesini kullanmanız sizin reklamınızın yanlış yönlenmesine neden olacaktır.
Eşleme Hataları Yapmak
Google’ın sizin için sunduğu ve işinizi kolaylaştırmayı amaçladığı eşleme modelleri vardır. Bunlar geniş eşleme, tam eşleme, sıralı eşleme,negatif eşleme modelleridir. Ancak eşlemeler yanlış kullanıldığında reklamlarınızda sorunlar meydana gelebilir, yanlış trafiğe yol açabilir. Bu eşlemelerin ne anlama geldiğini iyi bilmelisiniz. Bunları da sizin için kısaca açıklayacağız.
Geniş eşleme: Geniş eşleme Google Ads’in genel eşlemesidir. Yani siz biz düzenleme yapmadığınızda eşlemeniz geniş eşleme durumunda olacaktır. Genel eşleme kullandığınızda sizin anahtar kelimelerinizi içeren her arama sonucunda çıkarsınız.
Bir anahtar kelime örneği alalım. Anahtar kelimemiz “altın saat” olsun. Gümüş saat anahtar kelimesi için hangi arama sonuçlarında çıkacağınızı görelim.
Altın görünümlü saat √
Anneler günü için altın saat √
Altın saatlerin yapılışı √
Sıralı Eşleme: Sıralı eşleme seçeneğini seçtiğinizde sizin anahtar kelimenizin arasına başka bir kelime giremez. Anahtar kelimeniz hep bir bütün içinde kalır. Ancak başına ve sonuna kelime getirilen kombinasyonlarda kullanıcıların karşısına çıkar.
Gümüş saat örneğinden yola çıkarsak;
Altın saat modelleri √
Altın görünümlü saatler ×
Tam eşleme: Tam eşleme seçeneğini kullandığınızda ise sizin bütün anahtar kelimeniz kombinasyon dahilinde aratıldığında görünür. Anahtar kelimemizi değiştirip “en uygun fiyatlı altın saatler” yapalım.
En uygun fiyatlı altın saatler √
Uygun fiyatlı altın saatler ×
En uygun fiyatlı saatler ×
Negatif eşleme: Negatif eşleme sizin hangi arama sonuçlarında çıkmayacağınızı belirlemeye yarar. Altın saat örneğinden devam edersek sadece altın saat almak isteyen bir kitleye hitap edecekseniz “altın görünümlü saat” kombinasyonunu negatif eşlemeye ekleyebilirsiniz.
Reklamı Görsellerle Desteklememek
Görseller hayatımızın her yerinde dikkatimizi çeken özellikler arasındadır. Bir yazıdan ziyade bir görsel daha çabuk gözümüze çarpar ve bizi o ürünü incelemeye iter. Bu yüzden reklamlarınızda görsellerden yararlanmak reklamınızın etkileyiciliğini artıracaktır. Ancak görsel kullanırken de yanlış anlaşılmalara yol açmanız olasıdır.
Reklamınızın Gösterileceği Yer ve Zamanı Yanlış Yapmak Ya Da Yapmamak
Google Ads’in reklamlar için özelleştirilebilirlik imkanı varken bunu neden kullanmayalım? Google Ads reklamlarınızın gösterileceği süre zarfını, gösterilecek saatleri seçebilmenize olanak sağlar. Bunun yanında hizmetinizin hangi lokasyondan aramalarda çıkacağınızı da ayarlabilmenize imkan verir. Peki bu neden önemli? Verdiğiniz reklamda bir özelleştirme yapmadığınızda reklamınız belki bütün Türkiye’de gösterilebilir evet. Reklamınıza büyük bir trafik de çekebilirsiniz. Ancak bu size bir şey kazandırmadığı sürece ne anlamı var? Bir şey kazandırmadığı halde daha fazla trafik çektiği için maliyet kayıplarına da yol açacak. Bu yüzden sizin için en verimli olacak hedeflemeleri yapmalısınız.
Reklam Linkinin Yönlendirmesinin Yanlış Olması
Reklamınızın üstüne tıkladığında müşterinin önüne hangi sayfa çıkıyor? Reklam verdiğiniz konuyla ilgili bir bilgilendirme mi yoksa başka bir sayfa mı? Eğer reklamınıza tıklanmışsa kullanıcı o reklama dikkat çekerek o tıklamayı yapmıştır. Karşısına aramadığı bilgiler çıktığında hem gereksiz bir tıklanmaya yol açmış olursunuz hem de potansiyel müşterinizi kaybedersiniz.
Reklam Uzantısı Kullanmamak
Reklam uzantıları sayesinde kullanıcıyı anında bilgi almaya yönlendiren numara, adres bilginizi ve puanlamanızı çıkarabiliyorsunuz. Bir müşteri olsanız tıkladığınız an aramaya ulaşabileceğiniz, belli bir puana sahip bir reklama mı ilgi gösterirsiniz? Sitenin içine girip iletişim bilgilerini bulmak zorunda olduğunuz, hizmet kalitesini bilmediğiniz reklama mı?
Ölçüm Analizi ve Raporlamaları Önemsememek
Dijital platformda reklam vermenin en çok tercih edilebilir olmasının nedenlerinden biri reklamlarınızın yankılarını ölçümleyebilmektir. Google Ads sizin reklamlarınızın en çok nereden ve kimlerden tıklama aldığını, hangi tıklamalardan getiri aldığını, hangi zamanda tıklamaların yoğun olduğu gibi önemli bilgileri gösterir ve raporlar halinde size sunar.
Mobil Uyumlu Web Sitesine Sahip Olmamak
Mobil internet deneyimlerinin gelişmesiyle artık insanlar bilgisayarlardan daha çok mobil telefonlardan araştırmalarını gerçekleştiriyorlar. Mobil uyumlu olmayan web siteleri kullanıcıların araştırma sürecini zorlaştırıyor. Mobil uyumlu bir web siteye sahip değilseniz tıklamayı alır ancak müşteriyi alamazsınız.