Ancak gerek sanayide devrimin gerçekleşmesi ve pazarın artmasıyla gerek teknolojinin gelişmesiyle ürün çeşitliliğinde ve sayılarında gelişmeler yaşandı. Ürünlerin sayılarının artması ve ihtiyaç fazlasının da ortaya çıkmasıyla pazarlamada artık ürün değil insan odak noktasına alınmaya başladı. Buna göre artık ürünler insanların ihtiyaçlarına göre tasarlanacak, üretilecek ve piyasaya sürülecekti. İşte tüm bu faktörler “hedef kitle” kavramını ortaya çıkardı. Şimdi size hedef kitlelerden ve bu hedef kitlelerin nasıl analiz edildiğinden bahsedeceğiz.
Hedef Kitle Nedir?
Hedef kitle dediğimizde aklımıza bir ürüne ilgi duyabilecek insanlar kümesi gelmelidir. Ürün pazarlaması yapacak firma birtakım tanıtımlarla, düşüncelere, aktivitelerle, kampanyalarla bu insanlar kümesinin satın alma davranışlarını tetikler. Ürünler günümüzde ihtiyaçlara göre piyasaya sürülür. Bu açıdan her ürünün ihtiyaç grubu farklıdır.
Pazarlamacı Açısından Hedef Kitlenin Önemi Nedir?
Hedef kitle hem ürün geliştirmesi hem depazarlama stratejilerinin planlanması açısından oldukça önemlidir. Çünkü bir ürünün pazarlanması için o markanın reklamlarında, tasarımlarında, kampanyalarında hedef kitleye hitap eden unsurların kullanılması gerekir ki müşterinin ilgisini çekebilsin. Eğer hedef kitlenin ilgileri haricinde bir kampanya ya da tasarım düzenlenirse bu anlamda ürününüz hedef kitlenin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak özelliklere sahip olsa bile kampanyalar ilgilerini çekmediği için hedef kitlece dikkate alınmaz. Eğer ürününüz hedef kitlede gerektiği şekilde algı oluşturamazsa markanız güçlenip gelişemeyecektir.
Hedef Kitleyi Oluşturan Faktörler Nelerdir?
Hedef kitleleri oluşturan üç ayrı faktör grubu vardır.
Bireysel faktörler, Yaş, cinsiyeti eğitim durumu, medeni durum, meslek, coğrafi yerleşim
Psikolojik faktörler, algılama, gereksinim, kişilik, inançlar
Grupsal faktörler; kültür, sosyal statü, yakın olunan sosyal grupların karakteri…
Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?
Hedef kitle analizinde ürünü alma ihtimali en yüksek kesim belirlenir. Mesela Hedef kitleyi belirlemek için öncelikle markanızı ve markanızın özellikleri iyi tanımalısınız. Markanızı iyice tanıdıktan sonra sıra ürününüzün kimler tarafından kullanılabileceğine ilişkin aklınızda bir taslak belirlenecek. Bu taslak hedef kitleyi oluşturan faktörler üzerinde şekillenir.
Ürününüzü tanımanın ve buna göre hedef kitle oluşturmak için verilmesi gereken bazı cevaplar vardır. Ürünümüz ya da hizmetimiz hangi ihtiyaçları karşılıyor ve hedef kitleye nasıl değer katacak? Ürünü kullanması muhtemel hedef kitle nelerle ilgileniyor, takip ettikleri alanlar neler, nelere karşı hassas bir tutum sergiliyor? Rakiplerimizin bu alanda gösterdikleri faaliyetler neler?
Bu sorulara cevap verdikten sonra hedef kitlenin ilgisini çekecek içerik ve pazarlama stratejileri uygulanmalıdır.
Google ADS İle Hedef Kitlenizi Kolayca Tanıyın!
Google ADS eski adıyla Adwords web sitesi ziyaretçileri hakkında sizin için bildirimlerde bulunur. Böylece yeni kitleler bulmanıza olanak sağlar. Google ADS’in “dönüşüm izleme özelliği” sayesinde önceki verilerden yola çıkarak hedeflemenizi genişletmenize olanak sağlar.
Bilgi Almak İçin Bize Ulaşın