Dijital Reklam Ajansı | VipotReklam
EnglishTurkish
EnglishTurkish
Web Tasarımda Ve Sosyal Medyada Renklerin Önemi
Buradasınız: Anasayfa / Dijital Blog
28 Aralık 2021, Salı
Web Tasarımda ve Sosyal Medyada Renklerin Önemi
Her rengin insanda uyandırdığı duygular farklıdır. Öyle ki iş görüşmesinde, ilk tanışmada, özel bir günde,  yaz günlerinde, kış günlerinde hangi renk kıyafetleri tercih etmemiz gerektiğine kadar araştırılmış ve birtakım sonuçlara ulaşılmıştır.
Web Tasarımda ve Sosyal Medyada Renklerin Önemi

Renkler günlük hayatımızı bu kadar etkilerken aynı şeyin web sitelerimiz, logolarımız, reklamlarımız için de geçerli olduğunu söyleyemez miyiz? Tabii ki söyleyebiliriz. Dünyada kişiler ya da kurumlar tarafından hizmet verilen çok fazla alan vardır. Her hizmetin ilgi alanı, hitap ettiği gruplar ve kategorileri farklıdır. Her rengin temsil ettiği alan da farklıdır.

Örneğin yeşil renk ilk olarak bize neyi çağrıştırır? Çoğumuz bu soruya “doğa” diye yanıt verecektir.  Mavi denildiğinde akla hemen deniz, gökyüzü gibi kavramlar gelecektir. Peki bu renkler bizde hangi duyguları uyandırır? Hangi sektörde hangi rengi kullanmalıyız? Yazımızda renklerin tetiklediği duyguları ve davranışları ele alacağız ve renkleri web tasarımımızda nasıl kullanmamız gerektiğini anlatacağız.

Güzellik Merkezi ve Kuaförlük Gibi Sektörlerde Kullanılabilecek Renkler:

Altın Sarısı- Gümüş Rengi-Pembe-Bej-Beyaz

Altın sarısının gösterişli bir görünüşü vardır. Kralların, kraliçelerin, sarayların rengi olan altın sarısı güzellik merkezlerinde de bu havayı yansıtır. Özgüvenli, tutkulu ve göz alıcılı kimselerin kullandığı renktir. Her zaman dikkat çekicidir.

Gümüş rengi de yine modernliği temsil eder. Kadınsı gücü yansıtan bir özelliktedir.

Pembe renk feminenliği, sevgiyi, aşkı simgeler. Geçmişten bu yana pembe rengin kadınların rengi olması dolayısıyla kadınlar tarafından sık kullanılan ve onların duygularına yansıyan bir renktir.

Bej renk son günlerde oldukça moda olmuş bir renktir. Sadeliği yansıtır. Ancak ağır yapısı olması dolayısıyla basit bir renk olarak durmaz.

Beyaz masumluğu ve güzelliği ve temizliği simgeler. Güzellik merkezlerinin beyaz ağırlıkta olması müşteri için huzur temsil edecektir.

Gıda Sektöründe Kullanılabilecek Renkler:

Kırmızı – Turuncu – Yeşil

Kırmızı rengin iştah açıcı özelliğe sahip olduğu gözlemlenmiştir. Kırmızı renk, iştah açıcı psikolojisini bilen pek çok yiyecek sektörü tarafından hem logolarda, hem mekan, sosyal hesap tasarımlarında, hem de web sitelerinde kullanılmıştır. Özellikle et ürünleri pazarlayan restoranlar için uygundur.

Turuncu renk canlılık taşımasından dolayı yiyecek sektöründe kullanılmıştır.

Yeşil renk doğayı ve bitkileri simgeler. Daha çok vegan ve vejeteryan ve organik ürün satışı yapan restoranlarda kullanıma uygundur.

Eğlence Sektöründe Kullanılabilecek Renkler:

Eğlence denildiğinde aklımıza hareket, heyecan, enerji gibi kavramlar gelir. O yüzden eğlence sektöründe genel olarak bu hisleri tetikleyen renklerle kullanılırlar.

Kırmızı – Turuncu- Mavi

Eğlence sektörü genelde müziğin, dansın, oyunun, iletişimin aynı yerde olduğu bir sektördür. Kırmızı enerjinin, heyecanın, tutkunun rengidir. Zamanı unutturur, dikkat çeker, canlandırır.

Turuncu renk kırmızı ve sarının karışımından oluşur. Her iki rengin de özelliklerini taşır. Sarı rengin neşeyi temsili ve uyarım yaratması kırmızı rengin saydığımız özellikleriyle turuncu eğlence sektöründe dikkat çeker.

Mavi, özgürlüğe dikkat çeken yapısıyla eğlence alanlarında kullanılabilir. Ancak yanında başka renklerle kombinlenmesi etkiyi daha güçlü hale getirecektir.

Eğitim Sektöründe Kullanılabilecek Renkler:

Yeşil – Mavi – Bej

2000’li 1990’lı yılların okul kıyafetlerini hatırlarsınız. Mavi önlük. Yine ders çalışırken mavi kalemle yazılan yazıların hafızada kalıcılık sağladığı gözlemlenmiştir. Mavi rengin dinlendiriciliği ve sakinliği uyumu yansıtır. Bilgeliği çağrıştırır. Mavi rengin üretkenliği artırıcı etkisi de eğitim alanında kullanılabilecek en iyi renk olarak karşımıza çıkar.

Yeşil rengin de yeniliği destekleyici yaratıcılığı tetikleyici etkisi mevcuttur. Sanat okullarında, kurslarda yaratıcılığı desteklemek için kullanılabilir.

Bej renk sadeliğiyle çok fazla dikkat çekmez. Ancak göz yormayan, dikkat çekmeyen tonu sayesinde odaklanmayı artırdığından eğitim sektöründe kullanılabilir.

Spor Alanında Kullanılabilecek Renkler:

Kırmızı – Yeşil – Turuncu –Sarı

Kırmızı kan rengidir. Sporun kan akışını, kalp sağlığını desteklediğini biliyoruz. Aynı zamanda spor dallarının çoğunun mücadeleci yapısı heyecan duygularımızı da tetikliyor.  Bilinçaltımız kırmızı rengin sağlıkla ilişkilendirdiği için spor dallarında kullanılmaya oldukça elverişli.

Yeşil renk sağlığı, doğayı, temiz havayı canlandırıyor gözümüzde. Doğa sporlarının da bu faktörlerle ilişkisi doğa sporları ile ilgili tasarımlarında etkileyici bir kullanılabilirlik sağlıyor.

Turuncu ve sarının canlılığı simgelemesi de yine spor alanlarında kullanılabilecek renkler arasında yer alıyor.

Giyim Moda Sektöründe Kullanılabilecek Renkler:

Pembe-Siyah-Kırmızı

Pembe kadınlar tarafından sıkça kullanılan bir renktir. Feminenliği, şefkati, yumuşaklığı, sevigiyi simgeler. Duygusal bir yönü vardır. Kadın ve kız çocuğu  giyiminde ve güzellik hizmeti veren sektörlerin web sitesi tasarımında ve logolarında kullanılması dikkat çekecektir.

 Siyah gücün, iktidarın, disiplinin, kontrolün simgesidir. Kurumsal ve ciddiyet gerektiren alanlarda sıkça kullanılır. Hem günlük hayatta, hem özel günlerde, hem iş hayatında önemli bir renktir.

Kırmızı, tutkunun rengi olmasından dolayı özel günlerin vazgeçilmezidir.

Finans ve Muhasebe Alanında Kullanılabilecek Renkler    

Lacivert

Lacivert otoriteyi temsil eder ve resmiyetin, verimliliğin rengidir. Uluslarası şirketler tarafından da kullanılan lacivert renk evrenselliği temsil eder. Finans ve muhasebe alanınında kullanılması uygun olacaktır.

Etiketler
web tasarım
web tasarım nedir
web ajansı
web tasarım önemi
renklerin önemi
dijital
dijital pazarlama
pazarlama ajansı
tasarım ajansı
reklam ajansı
reklamcılık
Web Tasarım ve Reklamlarda Renk Kullanımının Önemi
Be İn Digital