Dijital Reklam Ajansı | VipotReklam
EnglishTurkish
EnglishTurkish
Marka Kimliği Nedir?
Buradasınız: Anasayfa / Dijital Blog
28 Aralık 2021, Salı
Marka Kimliği Nedir?
Tüketicide marka algısını güçlendirmek ve marka değeri oluşturmak için ne yapmalı? Marka değeri oluştururken dikkat edilmesi gereken 12 adım nedir? Nasıl ilerlemelidir? Marka Tasarımları ile Markanın İtibarını Yönet
Marka Kimliği Nedir?

Marka Kimliği Nedir?

Marka kimliği dediğimiz şey “biz kimiz” sorusunu baz alır. Bir markaya ait bütün somut faktörlerdir. Marka kimliğini oluşturan faktörler markanın logosu, web tasarımı, kullandığı görseller ve renkler, şekli, gibi özellikleridir.  

Bir markanın kimliği, bir rekabet unsurudur. Rekabet havuzunda markanızın kimliğiyle bulunursunuz. Bu açıdan markanızın kimliği, onun anılacağı özellikleriyle aynı olmasından dolayı markanızın insanlar arasındaki kullanımına da etki edecektir.

Marka Kimliğini Oluşturan Faktörler

  1. LOGO

 Bir marka bir vücut olsa logosu yüzü olurdu. Bir markanın logosu müşteri açısından markanın ilk bakışta ilgisini ilk çeken şeydir. Logo tasarımında farklı türler bulunmaktadır. Bu türlerden ilki “kelime şeklinde logolar”dır. Kelime odaklı logolar markasının ismini ön plana alır. Yalnızca kelimeyi yazarken tipografiden ve renklerden yararlanırlar. İkincisi Harf şeklinde logolardır. Bu logo türünde de marka, isminde kullanıdığı kelimelerin baş harfleriyle oluşturduğu logo tarzıdır. Üçüncü logo tarzı resim içeren logolardır. Bu logolarda ön plana markaya uygun bir resim oraya konulur. Etkileyicilikleri yüksektir. Soyut logolar son logo türümüzdür. Sadece o markaya ait sembollerle oluşturulur.

Logo Seçimi Nasıl Yapılır?

Logo seçiminizde markanızın hitap ettiği kitle oldukça önemlidir. Bu yüzden hedef kitlenizin özelliklerini iyi bilmelisiniz. Hedef kitlenizin yaşları, ilgi alanları, yaşadığı coğrafyaya kadar onları tanımanız logo seçiminiz için faydalı olacaktır. Logo tasarımında dikkate alınacak bir diğer faktör logonuzda seçeceğiniz renklerdir. Renklerin psikolojik etkileri vardır. Bu etkileri bilmeniz markanızda kullanacağınız renkleri seçmeniz açısından önemlidir. Örneğin güçlü mü görünmek istiyorsunuz? Siyah bu ruh halini uyandırmakta etkili olacaktır. Tipografi dediğimiz yazı biçimi de logonuzu tasarlarken dikkat etmeniz gereken başka bir faktördür. Tırnaklı yazı şekilleri daha kurumsal ve ciddi bir ilgi uyandırırken, tırnaksız yazı şekilleri daha dinamik gençliğe ve eğlenceye hitap eden bir ilgi uyandırır. Hedef kitlenin yanında rakipleriniz üzerinde de araştırma yapmanız markanız açısından iyi olacaktır. Böylelikle rakiplerinizin hedef kitlede hangi etkileri uyandırdığını görebilir ve markanızı yaratırken hata yapmaktan kaçınmış olursunuz. Logo tasarımında bir profesyonelden yardım almanız logonuzun daha kaliteli ve etkili olmasına katkı sağlayacaktır.

Logo tasarımlarınıza yardım almak için bize ulaşın J

  1. RENK SEÇİMİ

Renk seçimi logodan ayrı olarak, ürününüzün web sitesinde, mekan tasarımlarında önemlidir. Renklerin müşteride etki uyandırdığında bahsetmiştik. Renk seçiminizin markalaştığınız alana uygun olması markanızın kimliğine destek sağlar.

  1. TİPOGRAFİ
  2. Tipografi de yine logo tasarımında bahsettiğimiz şekilde farklı şekillerde olabilir. Yazı tipleri de aynı renkler gibi bizde psikolojik etki yaratır. Bu yüzden her alanda farklı yazı tipleri kullanılmaktadır.

Tipografiyi Nasıl Seçmeliyim?

Serif Tırnaklı fontlar kurumsal alanlarda tercih edilir. Güvenilir, etkileyici, saygın, azimli bir hava katar.

Sans serif tırnaksız fontlar da daha evrensel, temiz, modern hava katar. Konferanslar, seminerler gibi daha çok kendimizi rahat hissetmemiz gereken ortamlarda kullanılabilir.

Slab serif yazı modeli festivallerde, konserlerde, organizasyonlarda daha çok kullanılır. Cesur,güçlü, modern, sağlam bir etki uyandırır.

Script denilen ve el yazısına benzeyen yazı şekli de daha çok yemek hizmeti veren yerler tarafından kullanılmaktadır. Seçkinlik, yaratıcılık, şaşırtıcılık gibi etkiler uyandırır.

Modern yazı şekilleri ise özel etkinliklerde ağırlıklı olarak kullanımda olup zeka, keskinlik, özel olma gibi duygulara hitap eder.  

Tipografi yalnızca yazı tipiyle bitmez. Yazıya uygun ölçü, büyük-küçük harf kullanımı, sayfa boşluk satırlarının kullanımı da tipografinin içine girer ve dikkat edilmesi gerekir.

  1. KULLANILACAK GÖRSELLER

Marka kimliğini oluşturan bir diğer faktör olan görsel kullanımıdır. Görsel kulanımların alanları çoğunlukla markaların sosyal medya hesapları, ürün sayfaları, web sitesi ve hatta reklamlarında kullanılacak görselleri kapsar.

Bu görseller birbiriyle ve markanızla bir bütünlük içinde düzenlenmelidir. Bir renk karmaşası taşıyan görseller göz yorucudur ve müşterinin asıl konuya odaklanmasını önleyecek kadar dikkat çekicidir. Çok sade çekicilikten uzak görseller de özensiz algılanabilir. Bu dengeyi iyi sağlamalısınız.

  1. WEB SİTE TASARIMLARI

Marka kimliği için web site tasarımları çok önemli bir yer kapsar. Bir ürün kullanıcıya sağlanılmadan önce genellikle web siteleri ziyaret edilir. Web site tasarımları bu açıdan ziyaretin ilk gerçekleştiği yer olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden web siteleriniz öncelikle güncel olmalıdır, hızlı olmalıdır ve mobil kullanımı desteklemelidir. Teknik özellikler halledildikten sonra web sitenizin içeriğini zenginleştirmelisiniz. Aktif olarak güncellenen web siteleri müşterileri kendine çeker.  Yine web sitesindeki içeriğinin kaliteli, kendine özgü ve yaratıcı olması önem taşır.

Marka kimliğinizde fark yaratmak için web tasarım hizmeti vermeye başladık! Her sektöre uygun web tasarımlarımız için;  https://www.websiteyaptir.net/ ayrıca isteğinize özel tasarımlarda yapabilmekteyiz aklınızdaki fikirler üzerinden projenizi oluşturup size özel tasarımlar ile hayata geçirebiliriz.

Etiketler
marka kimliği nedir
marka kimliği
markalaşma
kurumsal kimlik
web tasarım
logo
tasarım ajansı
reklam ajansı
dijital reklam ajansı
dijital pazarlama ajansı
pazarlama ajansı
vipot reklam
vipot reklam danışmanlık
vipot reklam ajansı
Be İn Digital