Google ADS bütün markaların kendini üst seviyelere taşımak için ihtiyaç duyduğu kapsamlı bir reklam ağıdır. Ancak Google’ın reklam stratejilerini anlamak kolay olmamaktadır ve en iyi şekilde anlaşılmadığı sürece verim kazandırmak yerine ekonomik kayıba yol açabilir. Bu bölümde size Google ADS’yi ayrıntılarına inerek anlatmaya çalıştık. Bu yazının sonunda Google ADS’nin işleyişini daha iyi anlayacak ve Google ADS’de sık karşılaştığınız ancak anlamakta güçlük çektiğiniz kavramları kafanızda oturtacaksınız.
Google ADS nedir?
Google ADS Google’ın reklamcılık adına sunduğu çok eski olmayan bir reklam servisidir. Google, bu uygulamayla birlikte açık artırma yöntemiyle müşterileri için farklı modelde ve türde reklam seçenekleri sunmuştur. Google reklamlarının, belli bir zaman aralığında hedef kitle, konu, web sitesi hedefleme, demografi, yeniden pazarlama listeleri, anahtar kelimeler, kişilerin ilgi alanları özelliklerine göre kişilere ulaştırılmaktadır.
Google ADS araştırılırken en fazla karşılaşacağınız kavram “anahtar kelime”dir. Çünkü Google ADS anahtar kelimeler üzerinden reklam stratejisi uygular. Bu konunun daha iyi anlaşılabilmesi için “Anahtar kelime nedir?” sorusunun cevabını vermek gerekir.
Öncelikle anahtar kelimenin tanımı kendi anlamıyla bir sözün, cümlenin, metnin anlamının özünü en iyi yansıtan ana kavram ya da sözcüktür. Bu anlamda her anlatı anahtar kelimeler çevresinde şekillenir. Buna göre reklamcılıkta da pazarlaması yapılacak hizmete ya da ürüne biçilen anahtar kelimeler en iyi şekilde seçilmelidir. Böylelikle gerçek değerini ve anlamını bulabilir ve kendi hedef kitlesine ulaşabilir.
Google ADS anahtar kelimeler için belirli stratejiler yaratmıştır. Buna göre dört farklı eşleme yöntemi belirlenmiştir. Şimdi bunlardan bahsedeceğiz.
Tam eşleme: arama motoruna bir anahtar kelime girilip arattığınızda sonuçlarda sizin anahtar kelimenizi tam karşılayan veya sizin arattığınız anahtar kelimenin yakın anlamına sahip sonuçlar çıkar.
Geniş eşleme: Anahtar kelimeyle çok alakalı olmayan sonuçların da gösterildiği eşleme türüdür. Daha çok kişiyi web sitesine çekse de hedef kitle dışındaki tıklama oranları artırır.
Sıralı eşleme: Anahtar kelimenin sonuna ve başına kelimelerin eklenmesi ile oluşturulan eşlemedir. Tam eşlemeye göre daha geniş sonuçlara ulaşılır. Ancak anahtar kelimenin ortasına kelime geldiğinde sonuçlarda görülmez.
Negatif eşleme: Gereksiz tıklamalardan kaçınmak için birebir olan eşleme şeklidir. Bu eşleme sayesinde bütçenin boşa harcanmasının önüne geçilmiş olur.
Google Reklam Çeşitleri Nelerdir?
Google ADS arama ağı reklamları, görüntülü reklam ağı, alışveriş reklamları, video reklamları, evrensel uygulama reklamları adı altında beş farklı reklam modeliyle hizmet vermektedir.
Metin reklamı da denilebilir. Ancak google ads arama ağı reklamlarında görüntülü reklam ve metin reklamını birleştirerek bu alana bir yenilik getirmiştir. Reklamın yöntemi anahtar kelimelerin dikkatli seçimidir. Reklamın anahtar kelimeleri belirlenmesiyle müşteriyi ürün ya da hizmetin pazarlandığı web sitesine yönlendirir ve satışları destekler.
Google’a reklam verirken hedeflemenin doğru yapılması reklamın kendi kitlesine ulaşabilmesi açısından çok önemlidir. Google ADS ‘nin nitelikleri sayesinde reklamın gösterileceği yer, dil ve ilgi alanı işaretlenebilir, reklamın gösterileceği zaman dilimi belirlenebilir. Bunun sonucunda reklamınız, arama yapanlarca arama motoruna girilen anahtar kelimelerinin denkliğine göre en üstte gösterilir. Arama ağı reklamları başlık, URL, açıklama bölümlerinden oluşur. Bir arama yaptığınızda üst bölümde çıkan başında “reklam” yazılı web siteleri bu reklamlara örnektir.
Arama ağı reklamlarının başlıkları 30 karakterle, açıklamaları 90 karakterler sınırlandırılmıştır.
Google Arama ağı Reklamları ücretlendirmesi: Açık arttırma usulü vardır ve standart bir fiyatlandırmayoktur. Sektöre, anahtar kelimenin aranma hacmine, kalite puanına göre tıklama başına maliyet sistemi vardır.
İnternette en geniş kitleye ulaşmanın yolu görüntülü reklam ağıdır. İçerik, konu, hedef kitle, yeniden pazarlama hedeflenebilir. Bannerlerle desteklenerek oluşturulur. Kampanya adı, konum hedefleme, diller, teklik stratejisi, hedef kitle, günlük maliyet ve reklam grubu teklifi belirlenir. Daha sonra bannerlar yüklenir. Web sitesi de hedeflendikten sonra reklamların onaylanmasının ardından reklamlar yayınlanır.
Banner reklam kampanyaları ürünün ya da hizmetin satışı, potansiyel müşteriyi çekme, ürün ve markada dikkat yaratma, marka bilinirliğini artırma ve erişim seçeneklerini belirmek için kullanılmaktadır. Burada da demografi, hedef kitle, konum, konu gibi hedeflemeler yapılarak reklamların gösterimi belirlenir. Ücretlendirme bannerların boyutuna, fiyat stratejilerin kullanımına ve hedeflemelerin genişliğine göre belirlenir.
Google görüntülü reklam ağının amacı; ürünün ya da hizmetin satışı, potansiyel müşteriyi çekme, ürün ve markada dikkat yaratma, marka bilinirliğini artırma gibi durumlardır.
Google bünyesinde banner reklamların analizi yapılır ve bunlar rapolarla sunulur. Bannerların gösterildiği web siteleri, en fazla tıklanan reklamlar, düşük maliyetle yüksek değerin sağlandığı web siteleri raporlarda görülür.
Alışveriş reklamları pazarlanan ürünlerle ilgili kapsamlı bilgiler sunan reklam modelidir. Google’da alışveriş bölümündeki ürünler bu reklamlar sayesinde yayınlanmaktadır.
Google ADS’de alışveriş reklamlarını yayınlama ve aktif hale getirme süreci Google Merchant hesabının oluşturulmasıyla başlar. Google Merchant, Google ADS’ye bağlanır. Bu şekilde ürün bilgilerini Google arayüzüne servis eder. Reklamların aktif hale getirilmesi ürün bilgilerinin Google standartlarına göre sisteme yüklenmesiyle olur. adımlar şu şekildedir:
Bunların yapılmasının ardından reklamınız yayınlanmaya başlayacaktır.
Google’ın Alışveriş Reklamları modeli en yüksek Pazar getirisini sağlayan reklam şeklidir. Bu modelin artısı diğer reklam modellerinden daha az kapsamlı olması ve çok fazla uğraş gerektirmemesidir. Bunun yanında yüksek trafik sağlayabilmesi, nitelikli satış imkanı sunması, perakende satış odaklı kampanya yönetimi imkanı da bu modelin diğer artılarındandır.
Google alışveriş reklamları Google alışveriş sekmesini destekleyen ülkelerde ürünün alışveriş sekmesinde aratıldığında, google aramada arama sonuçlarının sağ kısmında, google arama ağı iş ortağı sitelerinde görülür.
Google Alışveriş Reklamlarının amacı; daha büyük kitlelere ulaşıp, daha çok satış sağlayarak gelir etmektir. Aktif olarak pazarlama yapan firmalar ya da kişisel için idealdir.
Google Alışveriş Reklamlarının ücretlendirilmesi Tıklama Başına Maliyet sistemiyle çalışır.
Google ADS Video reklamları Youtube’da ve google video iş ortağı sitelerinde etkileşim oluşturan reklam modelidir. Reklam yayınlanmadan önce prodüksiyon ve post prodüksiyon disiplinleriyle desteklenir. Diziler, influencerlar, oyunlar ve programlar arasına yerleştirilir. Yayın içi
Yayın içi reklamlar, eşlik edici reklamlar, banner içi video reklamlar,sayfa içi video reklamlar, metin içi video reklamlar, video çevresi reklamlar, oyun içi reklamlar olarak ayrılır.
Google video reklamlarının nasıl oluşturulur sorusunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz.
Böylelikle video reklam hazır duruma gelerek yayınlanma aşamasına geçilir.
Ek olarak bumper reklamdan da bahsedelim. Bumper reklamlar 6 saniyelik ya da daha kısa videolardan oluşur ve reklama denk gelenler için reklamı atlama imkanı yoktur. Daha fazla müşteriye ulaşmayı sağlamak ve marka farkındalığını artırma amaçlıdır. 1000 gösterme başına maliyet hesaplanır.
Google video reklamlarının amacı; potansiyel müşterilerle etkileşime geçmek , bilinirlik sağlamak, web sitesi trafiğini yoğunlaştırmak, video izlenmesini artırmak gibi durumlarla açıklanır. Video reklamlar, Youtube videolarından önce, YouTube arama sonuçlarında, video panelinin kenarında ve Google görüntülü reklam ağlarında görüntülenir.
Video reklamlarda da fiyatlandırması, . True-View reklamlarda, izleyici videonun 30 saniyesini (30 saniyeden kısa ise tamamını)izlediğinde veya etkileşimde bulunduğunda (hangisi önceyse) ödeme sağlanır. İzleyiciler reklamı 5 saniye sonra atlayabilir. Görüntülü TrueView reklamlarda kişi video izlemek için reklamı tıkladığında ödeme yapılmaktadır. Yayın içi reklamlarda yalnızca izleyiciler videonun küçük resmini tıklayıp videoyu izlediğinde ücretlendirme yapılır. Bumper reklamlarda gösterimlere bağlı olarak ücret çıkarılır. Bumper reklamlar BGBM (bin gösterim başına maliyet) teklifini uygular, yani reklamın 1000 gösterimi için ücret alınmaktadır. Yayın dışı reklamlarda görüntülenebilir bin gösterim başına maliyet ( gBGBM) stratejisi ile ücretlendirilir. Sadece bir kullanıcı videoyu iki saniye veya daha uzun süre izlediğinde ödeme yapılır.
Google Evrensel Uygulama Reklamları Nedir?
Evrensel uygulama reklamlarının amacı; uygulamaların reklamlarını yapmak için oluşturulan reklamlar olup bilinirliliği artırmaktır .Bu reklamlar Android ve iOS uygulamaları arama ağı, görüntülü reklam, youtube ve Google Play’de gösterilir. Peki evrensel uygulama reklamları nasıl yapılır?
Bu aşamalardan sonra reklamınız yayına alınacaktır.
Evrensel Uygulama Reklamlarında ücretlendirme: Bu reklamlarda amaç uygulamayı izleyiciye indirtmektir. Genellikle hedef yükleme başına maliyet (Hedef YBM) kullanılmaktadır. Kişi belirlediği YBM kadar ücretlendirir.
Google Ads’de Tüm Reklam Modelleri İçin Fiyatlandırma Stratejileri
Google’ın ücretlendirmesi daha çok reklam modelleri ile ilgili stratejiyle alakalıdır. Bu reklam modelleri ile ilintili olarak ücretlendirme stratejileri de kullanıcıya ve modele göre değişiklikler göstermektedir.
Profesyonel dijital pazarlama desteği için hemen bize ulaşın