Dijital Reklam Ajansı | VipotReklam
EnglishTurkish
EnglishTurkish
Sosyal Medya Danışmanlığının Önemi? Sosyal Medyanın Pazarlama Etkisi?
Buradasınız: Anasayfa / Dijital Blog
13 Aralık 2021, Pazartesi
Sosyal Medya Danışmanlığının Önemi? Sosyal Medyanın Pazarlama Etkisi?
İnsanların ilgisinin gelişen teknolojiyle birlikte hızla web ortamına kaymasıyla ürünler ve hizmetler hakkındaki tüm araştırmalar internet üzerinden yapılıyor. Bu anlamda görülüyor ki sosyal medya rekabette geleneksel pazarlamacılığın çok ötesine gidiyor.
Sosyal Medya Danışmanlığının Önemi? Sosyal Medyanın Pazarlama Etkisi?

Reklam ve Pazarlama Stratejilerinde Sosyal Medyanın ve Danışmanlığının Önemi

Şimdi her anımızda sosyal medya platformları var. Mutluyken, üzgünken, heyecanlıyken, seyahat ederken, sosyalleşirken, düşüncelerimizi aktarırken ve daha nice eylemlerimizde ve duygulanımlarımızda sosyal medyadan sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Böyle bir durumda insanların hayatında büyük yer kaplayan sosyal medya artık alışveriş alışkanlıklarına da büyük ölçüde yansımış durumda. Mesela beğendiğimiz bir aktrisin attığı fotoğrafta giydiği kıyafetten, kullandığı makyaj malzemesine kadar bütün bilgiyi sosyal medya üzerinden sağlıyoruz. Bu şekilde ulaşılabilirlik alanında büyük bir çığır açan sosyal medya pazarlamada da büyük bir fark attırıyor.

Sosyal medya reklamları tüketiciler için güvenilir

Peki sosyal medyayı insanlar arasında güvenilir kılan ne? Sosyal medya sosyal medyada halk tarafından sevilen ve güvenilen kimselerin ürün ve hizmetleri önermesiyle, düşüncelerini iletmeleriyle ve ürünleri değerlendirmesiyle ürün ve hizmet güvenilirliği açısından önem arz ediyor. Aslında bir nevi reklam yöntemi olan bu online reklamcılık sosyal medya kullanıcı sayıları göz önüne alındığında en etkili reklam bölgesi olarak görülüyor. Sosyal medya herkese ulaşılabilir olması dolayısıyla, her anını gözlemleyebildiğimiz kişiler “bizden biri” haline geliyor, böylelikle sosyal medya kişilerinin etkileyicilikleri işletmelerin kendi yaptığı tanıtımlara nazaran daha yüksek oluyor. “Bizden biri” düşüncesi ürünü değerlendiren kimselerin tarafsız bir tanıtım aracısı olarak görülmesini sağlıyor ve durum potansiyel müşterinin eylemlerine yansıyarak alışverişi tetikleyici nedenler arasında görülüyor.

Tüketici, alışverişlerini gerçekleştirmeden önce araştırma yapıyor.

Tüketicilerin ürün ya da konusunda neleri araştırdığı ürünün ya da hizmetin cinsine göre değişiyor. Her insan fizyolojik, psikolojik, maddiyat vb. alanlarda farklılık gösterir. Bu durum insanların ihtiyaçlarında da farklılıklara yol açar. Ancak bu büyük farklılıklar havuzunda benzerlikler taşıyan insanların sayısı da çok farklıdır. Bu benzerlikler insanları birleştirici güçtür. Bu birleştirici güç bizi ortak bir noktaya getirir ve bir kitle oluşturur. İşte bu benzerlikleri taşıyan kitlenin ürünlerde ve hizmetlerde aradığı da benzerdir. Örneğin tavşan Ralph’ı hatırlarsınız. Kısa sürede tüm dünyada büyük bir yankı uyandırarak ürünlerin insanlara ulaştırılma evresinden önceki hayvan deneylerine acı bir şekilde değinilmişti.  Daha sonra bu kısa video özellikle sosyal medya üzerinde viral oldu, büyük bir kitlenin bilinçlenmesini sağladı ve bu deneyler çok büyük tepkilere yol açtı. Bu yoldan ürünlerinde hayvan deneyleri gerçekleştiren markalar yerine üzerinde hayvan deneyi yapılmayan ürünler araştırılmaya ve tercih edilmeye başlandı. Sosyal medyada yer alan reklamların, tanıtımların, bilgilendirmelerin pazarlama üzerindeki etkisini bu gibi pek çok örnekte net olarak görebiliriz.

Bu gibi dolaylı ya da doğrudan etkilerle insanların ilgileri bir anda yön değiştirebiliyor. Web kullanımı yaygınlaşmadan önce bu bilinçlendirme ve tanıtımlar kısa sürede büyük kitlelere ulaşamıyor, dilden dile dolaşırken değişimlere uğruyor ve bazen büyük kitlelere ulaşana kadar etkisini kaybediyordu. Bu geleneksel yöntemler zamandan da çalıyordu. Bu açıdan tam bir istikrar sağlayamıyordu. Sosyal medya bu anlamda zamandan tasarruf ediyor, birincil kaynaktan aynı anda pek çok kişiye ulaşılabilmesi etki kaybını önlüyor.

Sosyal medya araçları pazarlama sürecine büyük destek sağlıyor.

Araştırmalar insanların sosyal medya kullanımları hakkında bazı veriler sunuyor. Buna göre insanların %57’si markalarla sosyal medya üzerinden iletişime geçiyor, %40’ı en az bir marka sayfasını takipte, %20 oranında insan ürün araştırmak için haftada en az iki kez sosyal medya araştırması yapıyor. %42 oranında insan bir ürün veya marka hakkında bir şey paylaşıyor, %33 oranında insan bir ürün hakkında yorum yapıyor, %31 oranında insan ürün satın alıyor %20’si bir ürünü tavsiye ediyor, %8’in farkındalığı artıyor. Bu anlamda kullanılan hepimizin bildiği bazı web araçları mevcut.

Sosyal medya araçlarından ilki bloglardır. Bloglar kendi içinde kişisel bloglar, temasal bloglar, topluluk blogları ve kurumsal bloglar olarak ayrılır. Bu noktada bizi ilgilendirenler temasal,topluluk ve kurumsal bloglar. Temasal bloglar; genellikle tek bir alana ait paylaşımlara yer veren alanınca uzmanlarca yazılan bloglardır. Diyelim ki moda alanına ilgi duyuyorsunuz. Bununla ilgili içinde sadece 

moda haberleri ve yazıları içeren bloglar mevcuttur. Bu anlamda bloglar genelde tanıtma ve bilgi verme amaçlı kullanılır. Topluluk blogları ise genelde toplu sohbetlerin yapıldığı tartışmaya açık konuların yer aldığı bloglardır. Pek çok kişiyi tek platformda buluşturur. Bu alanda bir kaynaşma ve bilgi alışverişi yaşanacağı için genellikle pazarlama alanında öneri ya da şikayet alanında kullanılabilir. Kurumsal bloglar ise şirketlerin artık kendi kitlesiyle daha samimi iletişime geçmek için açtığı bloglardır. Günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır.

Bir diğer sosyal medya aracı da wikilerdir. Wikiler de bloglar gibi bilgi verme amacıyla açılmış web siteleridir.  Ancak wikiler iş birliği ve bilgi paylaşımını bir arada bulundurur. Büyük şirketlerde yöneticiler ve çalışanlar arasındaki bilgi paylaşımını artırmak amacıyla kullanılabilmektedir. Daha çok pazarlamanın iç katmanında yer aldıkları söylenebilir.

Podcastler ise kitlelerin kulağına hitap eden sosyal medya aracı olarak görülebilir. Podcastler için Radyo yayınının yeni hali de diyebiliriz. Postcastlerin avantajı ise tekrar tekrar dinlenebilmesi, güncellenebilmesi ve kolayca yayın yapılabilme özelliği.

Twitter ise insanların gündem ya da gündem dışı düşüncelerini kısa bir yazıyla tüm dünyaya iletebildiği bir başka platformdur. Twitter “Trending Topics” sistemiyle en çok konuşulan konular kullanıcılara sunulmaktadır. Twitter aynı zamanda kurumsal ve kişisel anlamda reklam, haber, iletişim gibi alanlarda da kullanılabilmektedir.

İnstagram günümüzde en fazla kullanılan fotoğraf tabanlı sosyal medya platformu olarak karşımıza çıkmaktadır. İnstagram sürekli kendini geliştirmesiyle artık pazarlama alanında da diğer sosyal medya programlarına göre ön plandadır. Artık pek çok ürünün ve markanın reklamı işbirliği adı altında instagramda influencerlar tarafından yapılmakta ve hedef kitleye bu yolla ulaşılabilmektedir. Bunun yanında instagram kendi bünyesine reklam kampanyaları da almaya başladı.

Youtube dünyadaki en kapsamlı video paylaşım sitesidir.Herkesin yükleyebildiği videolar sayesinde tüketiciler şikayetlerini ve deneyimlerini bu yolla paylaşabilmektedirler. Bunun yanı sıra Youtube video aralarında reklamlar yayınlamaya başlamış bu reklamlar sayesinde ürünler daha kitleye ulaşabilir hale gelmiştir.

Linked-In  profesyoneller için bağlantı oluşturan bir sosyal platformdur. Linkedin profil oluşturmak, ağınızı genişletmek, içerik oluşturmak, konuşmalara katılmak iş bulmak gibi kapsamlı alanlarda katkı sağlamaktadır.

Facebook da herkesçe bilinen sosyal ağ uygulamalarından biridir. Facebookta oluşturulan gruplar, sayfalarda da büyük kitleye ulaştırabilmektedir.  

Etiketler
BAŞARILI İÇERİK
DİJİTAL İÇERİK PAZARLAMASI
DİJİTAL PAZARLAMA
DİJİTAL PAZARLAMA STRATEJİSİ
DOĞRU HEDEF KİTLE
MARKA STRATEJİSİ PAZARLAMA AJANSI
SOSYAL MEDYA AJANSI
Sosyal medya pazarlaması
pazarlama ve reklam straejisi
reklam ajansı
sosyal medya önemi
sosyal medya danışmanlığı
sosyal medya yönetimi
sosyal medya
sosyal medya reklamları
reklam ve pazarlama
sosyal medya araçları
Be İn Digital