Dijital Reklam Ajansı | VipotReklam
EnglishTurkish
EnglishTurkish
Dijital Pazarlamanın Önemi! Dijital Pazarlama Yöntemleri
Buradasınız: Anasayfa / Dijital Blog
10 Aralık 2021, Cuma
Dijital Pazarlamanın Önemi! Dijital Pazarlama Yöntemleri
Dijital pazarlama dijital platformda yapılan iletişim çalışmalarıdır. Reklamlarla desteklenen pazarlama stratejileriyle şirketler müşteri memnuniyetini üst kademelere taşıyıp daha fazla kâr ve daha fazla yatırım sağlar.
Dijital Pazarlamanın Önemi! Dijital Pazarlama Yöntemleri

Dijital Reklam Ve Pazarlama

Gelişen dünyayla birlikte yakın zamanda teknoloji alanında çok büyük ilerlemeler katedildi. Bu ilerlemenin en büyük etkisi artık her baktığımız yerde gördüğümüz bilgisayarlar, tabletler, telefonlar üzerinde. Buna istinaden araştırmalarda 2017’den sonra dünya nüfusunun yarısının internete erişimi olduğunu görülüyor. Bu da gösteriyor ki dünyada her iki kişiden biri her an internetle bağlantılı bir şekilde yaşamını sürdürüyor.

Böyle bir dünyada insanlar da artık işlerini görmek için geleneksel yöntemlere değil dijital yöntemlere başvuruyorlar. Alışveriş yaparken, araştırma yaparken, bilgi toplarken, hatta sosyalleşirken bile ve bunun gibi düşünebileceğiniz daha pek çok alanda artık dijital platformlar kullanılmaya başlandı. Bu gibi durumlar artık reklamlarda ve pazarlamacılıkta da dijital platformun ve ulaşılabilirliğin önemine vurgu yapıyor.

Reklam ve pazarlamanın kavramlarının birbirleriyle paralel olduğu da bir gerçek. Bundan dolayı reklamı yapılmayan bir ürün ya da hizmet rakiplerine göre çok iyi koşullarda olsa bile müşteriye tanıtılamadığı için, ulaştırılamadığı için sürümden kaldırılıyor. Bu durum şirket sahibinin büyük bir ekonomi ve emek kaybına yol açıyor.

Dijital Reklam Ve Pazarlama Nedir?

Dijital reklamın amacını anlamak için öncelikle günümüzde pazarlamanın ne olduğunu iyi anlamak gerekir. Pazarlamanın tanımı ise asıl olarak bir şirketin müşterisinin memnuniyetini ne ölçüde sağladığını, müşterileri için ne kadar iyi bir getiri sağladığını ve şirketin ekonomik hareketlerini inceler. Dijital pazarlama ise dijital platformda yapılan iletişim çalışmalarıdır. İşte reklamlarla desteklenen pazarlama stratejileriyle şirketler müşteri memnuniyetini üst kademelere taşıyıp daha fazla kâr ve daha fazla yatırım sağlar.

Bu anlamda dijital reklam; bir ürünü, markayı, kişiyi, kurum ya da kuruluşu insanlara tanıtmak, açıklamak, beğendirmek, sürümünü ve devamlılığını sağlamak amacıyla dijital ortamda çevrim içi kanallar, sosyal medya uygulamaları, e ticaret siteleri üzerinden pazarlanması için kullanılan bir yol olarak karşımıza çıkar. Dijital reklam ajansları ise bu görevi üstlenerek ürünün ya da markanın müşteri kitlesini sosyal, ekonomik, kültürel olarak belirleyerek hedef kitleye hitap eder.

Dijital Reklam Ve Pazarlama Neden Önerilir?

Artık dünya üzerinde her kurum ve kuruluş bireylerin yaşamını kolaylaştırmak için uğraşıyor. Dijital reklamlar topluma ulaşılabilirliği, geleneksel yöntemlere nazaran daha geniş yayılıma sahip olması  açısından  önem arz eder. Şirketlerin hedefleme stratejileri dijital pazarlama için önemli bir faktördür. Dijital pazarlama faaliyetleri ve dijital reklamlar bu hedefleme faktörlerini önemsenerek yapılır. Dijital reklamlar ve pazarlamadan alınan dönütler sayesinde şirketler müşterilerin beklentilerine, şikayetlerine, memnuniyetlerine istatistik olarak daha kolay erişilebilir. Bunun sonucunda şirketler arz-talep ilişkisini daha kolay yönetebilir. Bu durum hem ekonomi hem de emek açısından kaybı önler. 

Dijital Reklam Ve Pazarlama Hangi Durumlarda Gereklidir?

Şirket, marka ya da bir ismin webde bulunabilir olması, ilgili ismin tanıtılması, üyelik toplama, ilgili web sitesine ziyaretçi toplamakla birlikte web sitesine ya da sosyal platforma eklenen reklamlardan gelir elde etme, bir ürünün satışını yapma olarak sayabileceğimiz pek çok durumlarda dijital reklam gereklidir. İnsanlar dijitalde reklamlarını gördükleri ürünlere ve hizmetlere yine dijital platform üzerinden ulaşabilmek, tanıyabilmek, araştırabilmek isterler. Bu durumda pazarlamanın da dijital ortamlarda yapılması üreticiye daha büyük kitlelere ulaşabilmesi dolayısıyla ekonomik olarak artı sağlar, müşteriye de kolay ulaşılabilir olması açısından memnuniyet sağlar. Unutulmamalıdır ki hızlı büyüme gösteren şirketlerin hemen hemen hepsi kendilerini bütün dünyaya ulaştırabilmesiyle ve müşterilerin fikirlerini kayda alarak arz-talep ilişkisine odaklanmasıyla bunu başarır.  

Dijital Reklamcılık Ve Pazarlamada Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Öncelikle dijital pazarlamada kullanılan basamaklardan söz etmek gerekir. Bu basamakları aşağıdan yukarıya şu şekilde gösterebiliriz:

  • ELDE ET
  • KAZAN
  • ÖLÇ
  • OPTİMİZE ET(UYGUN HALE GETİR)
  • SAHİP ÇIK
  • BÜYÜT

Elde etme : bu yöntem müşteriyi satışın gerçekleştiği platforma çekmek için kullanır. Sosyal medya pazarlaması, mobil pazarlama, e-posta pazarlaması, viral pazarlama, gelir ortaklığı ve SEO(Arama Motoru Optimizasyonu) elde etmenin yöntemleri arasında yer alır.

  • SEO(Arama Motoru Optimizasyonu) – bir web sitesinin arama motorlarında aratıldığında üst sıralarda çıkabilmesi için kullanılan bir uygulamadır.
  • Sosyal medya pazarlaması- Bir ürün ya da hizmetin tanıtılmasını, bilinirliğin artırılmasını, şirkete müşteriler tarafından geri dönüşümün sağlanmasını amaçlar. Bunu bloglar, sosyal platformlar gibi web araçları sayesinde yapar.
  • E-Posta Pazarlaması- Şirketlerin ürün tanıtımı, pazarlama ve satışı e-posta üzerinden yapmalarıdır. Aynı zamanda şirketler e-postalar üzerinden tüketici fikirlerini ve görüşlerini toplayarak ürün geliştirme sürecinde rol oynar. Müşteri ilişkileri ve marka imajının sağlanmasında da kullanılmaktadır.
  • Gelir Ortaklığı – Komisyon kökenli bir pazarlama yöntemi olan gelir ortaklığı bir şirkete ait ürünün anlaşmalı olarak bir e-ticaret sitesi üzerinden müşteriye sunulmasıdır. Bu yöntem de “üyelik başına ödeme”, “satış başına ödeme”, tıklama başına ödeme” şeklinde kendi içinde üçe ayrılır.
  • Viral pazarlama – Tüketici iletişim ağlarının kullanılmasıyla dijital ortamda ürün ve hizmet tanıtımının yapılması, marka imajının güçlendirilmesi, satışların artırılmasını sağlar. Viral pazarlama dijital platformlarda şirket, ürün ve verdiği hizmet ile ilgili mesajların yayılımıyla sağlanır.
  • Mobil Pazarlama- Mobil iletişim araçlarıyla şirketlerin ürün ve hizmetlerini hedef kitleye doğrudan ve etkileşim sağlayarak pazarlamasıdır. Zaman ve mekan olarak dolaylı faaliyetler olarak sınıflandırılırlar.

Görüldüğü üzere elde et yöntemi bir başlangıç noktası oluşturup amacı müşteriye ya da hedef kitleye ulaşmak ve ilgisini çekmektir.

Kazanma: Müşteriye ulaşma aşaması geçildikten sonra ikinci basamak olarak karşımıza çıkan müşteriyi kazanma aşamasıdır. Bu noktada hedeflenen “elde et” bölümünde açıklanan müşteriye ulaşma yollarından web sitesine çekilen potansiyel müşterileri kazanmaktır.   Erişilebilirlik, müşterinin ürünü ya da hizmeti almasını sağlayacak yolların geliştirilmesi, içeriklerin etkileyiciği, işe yararlılığa odaklı çalışma, ürün ve hizmeti tanıtan metinlerde ikna edicilik, hedef kitleye göre web sitesinin ve ürünün kişiselleştirilmesine yönelik çalışmalar kazan yönteminin temelleri arasında yer alır.

Ölçme ve Optimize Etme- Bu basamakta artık şirket hedef kitleye ulaşmış ve onu müşterisi yapmayı başarmıştır. Ancak bir şirketin devamlılığını sürdürebilmesi açısından bununla kalmamalı ve kendi müşterisinin memnuniyetini ve beklentini araştırma yoluna gitmelidir. Burada yapılacak olan yapılan uygulamaların doğruluğunu ve yanlışlığını araştırmak, rakipleri ile kendisini her yönden karşılaştırmasıdır. Bunun için devreye bazı testler ve analiz yöntemleri girer. Bu testler ve analizler web analist yazılımları yardımıyla yapılır. 

Müşteriye Sahip Çıkma ve Büyütme- Bu basamakta yapılacak olan müşterisine sahip çıkma amacıyla onun memnuniyetinin devamını sağlamaktır. Bu aşama e-posta pazarlamaları, fiyatlandırma stratejileri oluşturulması, hedef kitleye yönelik kişiselleştirme, referans programları gibi faktörlerle desteklenir.

Dijital Pazarlamanın Avantaları Nelerdir?

Dijital pazarlama öncesinde de bahsettiğimiz gibi gelişen teknolojiyle birlikte önem kazandı. 21. yüzyılın en önemli kavramı “zaman” olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlar artık zamanlarını özel olarak cadde cadde, sokak sokak gezerek alışverişe, aradığı ürünü ya da  hizmeti bulmak için uğraşmak istemiyor.  Bunun yerine elinin altında olan telefondan, tabletten, bilgisayardan saniyeler içinde aradığı ürüne ya da hizmete ulaşıp, onları web üzerinde karşılaştırıp daha sonra kendine en çok hitap eden hizmetten yararlanabiliyorlar. Dijital pazarlamanın en büyük avantajlarından biri bu noktada zamandan kazanma ve kolay ulaşılabilirlik. Böylece dijital pazarlamayla verilen hizmetlere aynı anda pek çok kişi ulaşabiliyor, ürünlerinizi kolaylıkla tanıyor. Tüm bunlar hedef kitlenin avantajları olarak görülürken şirketlere de çok büyük avantajlar sağlıyor. Güncellenebilirlik, yeni fikirlere açıklık, yaratıcılık gibi farklılıklara müsait olmasıyla artı sağlar. Bunun yanında hedef kitlenin fikir ve yorumlamalarına daha kolay erişilebildiği için üretim ve pazarlama sürecini destekler. Aynı zamanda emek ve para yönünden de geleneksel pazarlamaya göre daha avantajlıdır.

 Dijital Pazarlamanın Dezavantajları Nelerdir?

Dijital pazarlamanın en büyük dezavantajı şirket için telif hakkının sizde bulunduğu ürünün bazı özelliklerinin rakip şirketler tarafından kopyalanabilmesidir. Bunun dışında dijital pazarlama internet üzerinden yapıldığı için internetin kendi bünyesinde sorun çıkması gibi durumlarda aksaklıklar yaşanabilir. Müşteriler için diğer dezavantajı güvenlik sorunudur ki güven sorunu da ufak araştırmalarla halledilebilir.Özellikle eski kuşak müşterilerin daha çok görerek, dokunarak, duyumsayarak hizmet almak istemesi müşteriler için bir dezavantaj olarak görülebilir.

Etiketler
dijital pazarlama nedir
dijital pazarlama önemi
dijital pazarlama
pazarlama
seo
dijital pazarlama stratejileri
e-ticaret ve dijital pazarlama
dijital pazarlama örnekleri
dijital pazarlama ajansı
dijital pazarlamanın dez avantajları
reklam ajansı
seo ajansı
web ajansı
pazarlama neden önemlidir
dijital reklam ve pazarlama
viral pazarlama
Be İn Digital