Açıklaması elektronik ticaret olan e-ticaret; 1995 yılında internet kullanımının yaygınlaşması sonucu ortaya çıkmıştır. Hızla kullanımı yaygınlaşan internet birçok büyük markayı da e-ticaret’e yönlendirmeye devam etmektedir. E-ticareti kısaca tanımlayacak olursak eğer; hizmet veya ürünlerin tüketiciler ile online kanallar vasıtasıyla bir araya getirilmesidir. Satış, ödeme, dağıtım, reklam ve iletişim gibi bir çok faktör e-ticarette online yollarla gerçekleştirilmektedir. Geleneksel yolların aksine daha hızlı bir Pazar ve daha az maliyeti ortaya koyan e-ticaret doğru şekilde uygulandığı takdirde avantajlarını en iyi şekilde görmenizi sağlayacaktır. E-Ticaret avantajları e-ticaret türlerine göre de farklılıklar göstermektedir. Uyguladığınız e-ticaret türleri sizlere birbirinden farklı avantajlar getirmekte ve bunları en iyi şekilde değerlendirebilmekte sizlere kalmaktadır. Özellikle yeni başlayan şirketler için bir çok avantajı sağlayan ve maliyetin çok daha fazla düşük olduğu stoksuz ticaret, e-ticarete yeni atılmış kişilere birçok avantaj sağlamaktadır. Peki stoksuz e-ticaret nedir?
Stoksuz E-ticaret Nedir ?
Stoksuz e-ticaret firmaların herhangi bir stoğa ihtiyaç duymadan online kanallarda tedarikçiler üzerinden direk olarak satış yaptıkları e-ticaret türlerinden bir tanesidir. En büyük avantajı masraflarının düşük olmasıdır. Herhangi bir stok olmadığı için bir depoya da ihtiyaç kalmaz ve depo masrafı, depoda çalışacak eleman giderleri gibi bir çok maliyetten tasarruf sağlamak mümkün hale gelir. bu avantajların yanı sıra doğru şekilde uygulandığında ortadan kalkacak dezavantajları da söz konusu olmaktadır. E-ticaret firması sattığı ürünlerin detaylarını bilmedikleri için bazen müşteri ile doğru teması kuramayabilir yada tedarikçinin ürünle ilgili geç gönderim sağlaması durumunda müşterinin muhatabı olmak zorunda kalabilir. Fakat stoksuz e-ticaret özellikle e-ticarete yeni başlayacak olan küçük işletmeler için uygun ve az maliyetli yollardan bir tanesidir.
E-ticaretin stok durumu olarak ayrılmasının dışında satılan ürüne göre ve tarafların göre ayrılan türleri de mevcuttur. Bu türleri detaylı olarak inceleyecek olursak eğer;
Satılan Ürüne Göre E-Ticaret Türleri
Satılan ürüne göre e-ticaret türlerinde iki başlık söz konusudur. Bunlar;
Doğrudan E-ticaret
Doğrudan e-ticaret günlük hayatımızda bolca karşımıza çıkan ticaret türlerinden bir tanesidir. Doğrudan e-ticaret türünde ortada somut, elle tutulur ya da fiziksel bir ürün yoktur. Daha çok soyut mal ve hizmetlerin online kanallar yoluyla satın alınması durumu söz konusudur. Buna örnek olarak AppStore ya da Play Store gibi mağazalardan satın alınan oyun ya da uygulamalar, Spotify, netflix gibi uygulamalara yapılan ücretli üyelikler gösterilebilir.
Dolaylı E-ticaret
Müşterinin online yollarla beğendiği bir ürünü online yollarla ödediği ücret karşılığında alması kargo yada el yoluyla müşeteriye teslim edilmesi süreçlerini içeren. Fiziksel ve somut bir hizmet ya da ürünün olduğu e-ticaret türüne denir.
Taraflarına Göre E-ticaret Türleri
Taraflarına göre e-ticaret türlerinde önemli olan hangi tarafların birbiriyle alışveriş içerisinde olduğudur. Bu türler şu şekildedir;
B2B (Business to Business)
Şirketlerin birbirleriyle yaptıkları e-ticaret türüne verilen isimdir. Bu türde müşteriyle bir alışveriş gerçekleşmez.
B2C (Business to Consumer)
Şirketlerden doğrudan tüketiciye sağlanan e-ticaret modelidir. Günümüzde en popüler e-ticaret türlerinin başında gelir. Örnek olarak Trendyol ve Çiçeksepeti gibi e-ticaret şirketlerini gösterebiliriz.
C2B (Consumer to Business)
Tüketiciden şirketlere sağlanan e-ticaret modelidir. Daha nadir olarak gerçekleşir.
C2C (Consumer to Consumer)
Tüketiciden tüketiciye gerçekleşen e-ticaret türüdür. Son zamanlarda popüleritesi artmaya başlamış olan e-ticaret türlerinden bir tanesidir. Dolap, sahibinden gibi örnekler vermek mümkündür.
Her tür kendine özgü ve avantaj ve dezavantajlar içerir. Bunların yanında e-ticaretin bir bütün olarak değerlendirilmesi sonucu avantaj ve dezavantajları da bir bütün olarak incelemek mümkün hale geliyor. Peki e-ticaretin avantajları neler?
İnternet kullanımının her geçen gün artması e-ticaret avantajlarını ve dezavantajlarını da gündeme getirmeye başlamıştır. Fakat analiz edildiğinde fark edilir ki e-ticaret doğru kullanıldığında avantajlar bakımından dezavantajlara göre daha fazladır. Detaylı olarak bakacak olursak e-ticaretin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
E-ticaret avantajları hem satıcı hem de tüketiciye birçok yarar sağlayan bir sistemdir. Fakat bu avantajları değişen dijital dünyada kullanabilmek profesyonellik ister. Bu profesyonelliği ise bir e-ticaret ajansından yardım alarak sağlamak en doğru karar olacaktır.
E-ticaret yapmak için belirli başlı yollardan geçmek gerekir. En önemlisi bir e-ticaret sitesi kurmak ve bunu belirli kriterlere uygun olarak yapmaktır.
E-ticaret sitesi kurarken önemli olan ögeler bu şekilde sıralanmaktadır. Bütün bu ögeler e-ticaret sitenizin başarısını doğrudan etkileyecektir. Fakat e-ticaret sadece siteyle değil belirli kurallar dahilinde yapılmalıdır. Peki bu kurallar nelerdir?
Bu kadar fazla madde ve kuralın olduğu e-ticaret bir profesyonellik gerektirir. Peki bu profesyonelliği nasıl sağlayabiliriz. Tabiki de bir e-ticaret ajansından yardım alarak. E ticaret ajansları e-ticaret konusunda deneyim ve bilgiye sahip olan, e-ticaret hakkında teknik becerileri yüksek çalışanlar barındırır. İsteğiniz dahilinde bu yolda yürürken büyümenize ve güven sağlamanıza en büyük etkiyi sağlar.
E-ticaret ajansları özellikle web tabanlı şirket sahiplerine pazarlama stratejileri, satış faaliyetleri gibi konularda yardımcı olmakla görevlidirler. E-ticaretin dezavantajlarını en az şekle düşürerek avantajlarını en doğru şekilde kullanmayı amaçlamaktadırlar. Peki e-ticaret ajanslarının en genel olarak görev ve sorumlulukları nelerdir?
E-ticaret ajansları e-ticaret yapacak olan markalar için her alanda olmazsa olmazı oluştururlar. E-ticaret ajanslarını yanınıza alarak birçok rakibinizi en az bütçeyle elersiniz ve e-ticarette en iyi yerlere gelebilirsiniz.